arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Abstract inzending

The moment where you’ve all been waiting for…

Stuur je abstract hier in!

Wetenschap, you love or hate it!

Is het wel zo zwart-wit? Als verpleegkundige in opleiding tot specialist (vios) kom je, weliswaar met opgedane kennis vanaf een verpleegkundige vooropleiding al snel in aanraking met de eerste beginselen van het (zelfstandig) beoordelen en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Gedurende de opleiding komen de liefhebbers naar bovendrijven, talenten worden ontwikkeld en gestimuleerd.

Het overgrote merendeel van de vios vindt het echter eerder bijzaak, zo lijkt het.

Bijzaak, als je daar het woordenboek op naslaat wordt er al snel verwezen naar een “onbeduidend detail” of “iets van ondergeschikt belang”. Voor de huidige generatie werkzame verpleegkundig specialisten vormt deze bijzaak juist het fundament, de noodzaak voor de uitvoering van de eigen functie. Alles om ons heen wordt gecreëerd, gedomineerd en ondersteund met behulp van wetenschap, je kunt het er mee eens of oneens zijn, leuk vinden of niet maar dit is nou eenmaal een feit.

Niet in de laatste plaats doordat we enorm trots zijn dat we wetenschap mogen bedrijven. Iets wat niet altijd een vanzelfsprekendheid is geweest (zeker niet voor vrouwen).

Mogen we dan niet wat trotser zijn op het vermogen dat wij ons op de wetenschap kunnen beroepen als VS/vios? Dat we eruit absorberen, aan bijdragen, schaven, schuren, benutten, uitputten en uit-putten. Wat is een mooier gegeven dan het besef een bijdrage te mogen leveren aan de huidige wetenschap? Het is dé manier om te werken aan een legacy.

Nog steeds niet overtuigd?

> Nee want het kost tijd, veel cijfers, moeilijk, duurt lang, suf…
Het is ook dé manier om aan de onderhandelingstafel meer stemgerechtigdheid te verkrijgen.

> Hoe dan?
Iedereen heeft het tegenwoordig over “meer zeggenschap” je krijgt alleen meer zeggenschap al je “de taal” spreekt. De term zeggenschap is een holle term als het geen inhoud kent. Indien je meer te vertellen hebt, inhoudelijk weet over welke materie spreekt (en dat weten wij als VS/vios als geen ander), opent dit vele deuren. Bestuurders kennen de taal van de VS niet (het gevoel waarmee wij elke dag ons werk uitvoeren).

Wat aanspreekt is als je de cijfers of materie op een heldere gefundeerde wijze aanbiedt.

Nog steeds niet overtuigd?

> Ehh…
Vele verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten gingen ons voor. Ieder van hen niet vanuit een hang naar titel, roem of eer. Maar vanuit een diepgewortelde behoefte, de intrinsieke motivatie, om te doen wat het meest juist voelt en dit aantoonbaar te maken voor anderen.

> Dus?
STUUR JE ABSTRACT IN! Ding mee naar die felbegeerde VIOS AFSTUDEERPRIJS en BESTE POSTERPRIJS! Maak het ons als wetenschapscommissie lastig, elk onderzoek of onderzoekvorm is welkom! Het hoeft (nog) niet perfect te zijn, als het maar een duidelijke relatie heeft met de verpleegwetenschappelijke praktijk waar wij als VS en vios vandaag de dag deel van uit maken. Laat eventueel een senior onderzoeker mee lezen en tips geven!

Hieronder volgen de criteria:

Voorwaarden voor het inzenden:

 • U stuurt automatisch in voor een posterpresentatie, maar komt ook in aanmerking voor de nominatie voor de “VIOS-afstudeerprijs” (indien afgestudeerd in het congresjaar)
 • Uw inzending is uiterlijk op 15 augustus ingestuurd. Inzendingen kunnen worden aangemeld via de congreswebsite
 • Inzenders horen uiterlijk 15 september terug of ze genomineerd zijn voor het verzorgen van een presentatie
 • De inzending bestaat uit een samenvatting (abstract) van maximaal 300 woorden.

Met de volgende beoordelingscriteria in het achterhoofd worden de ingezonden samenvattingen beoordeeld door een wetenschappelijke commissie.

 • Originaliteit
 • Actualiteit
 • Maatschappelijke relevantie
 • Relevantie voor de dagelijkse praktijk van de VS

Uit alle inzendingen zal de wetenschappelijke commissie 5 abstracts nomineren die meedingen voor de VIOS-afstudeerprijs en 5 abstracts die meedingen voor de beste posterprijs.

Indien genomineerd voor een poster

 • Levert u een poster aan in het formaat A-0 (84 x 199) en krijgt u een toegewezen plaats waar u deze op kunt hangen
 • Levert u een audiobestand aan om de poster te ondersteunen
 • De winnaar van de beste poster wint een geldbedrag van €500

Indien genomineerd voor de “VIOS-afstudeerprijs”

 • Bent u in staat een pitch van 4 minuten te houden op vrijdag op het V&VN VS jaarcongres
 • Hierin licht u de hoogtepunten toe van uw onderzoek/project
 • Deze pitch wordt ondersteund door een powerpoint presentatie (max. 4 slides, namelijk Achtergrond, Methode, Resultaten en Conclusies)
 • De pitches worden beoordeeld door de aanwezigen in de zaal en de wetenschappelijke commissie
 • De winnaar van de VIOS-afstudeerprijs wint een geldbedrag van €500

N.B. Een inzending of nominatie geeft geen vrije toegang tot het congres!

Wij hopen op veel inzendingen voor de posterpresentaties en VIOS-afstudeerprijs. De winnaars krijgen een eervolle vermelding in het vakblad Dé Verpleegkundig Specialist.

Start vandaag nog met het werken aan je legacy, wees kundig, wees jezelf, wees trots#

Succes!

Sanne Smulders, MSc
Voorzitter wetenschapscommissie V&VN VS

Bart Huybrechts
Voorzitter congrescommissie jaarcongres V&VN VS