Plenaire spreker Mirjam Hachem
“Ben ik nog seksueel?” De effecten van chronische ziekte op seksualiteit en hoe wij patiënten kunnen helpen om hun seksualiteit te behouden en te leven.
In de loop van ons leven ontwikkelen wij allemaal een seksueel zelfbeeld. Voor de meeste mensen is dit seksuele zelfbeeld gekoppeld aan gevoelens van gezondheid, fitheid en een bepaald beeld van seksuele aantrekkelijkheid.
Bij chronische ziekte verandert het lichaam. Minder energie, meer beperkingen. Ook het uiterlijk kan sterk veranderen. In de loop van tijd wordt voelt zich de patient steeds minder compatibel met zijn of haar seksuele zelfbeeld.
Dit kan leiden tot innerlijke conflicten. Seksuele verlangens kunnen niet meer op dezelfde manier vervuld worden. De verwachtingen van de partner blijven steeds meer onbeantwoordt. Seksuele frustraties lopen op.
Als het lichaam drastisch verandert, kan dit ertoe leiden dat de patient zich niet meer waarneemt als seksueel wezen. Dit kan als een enorme verlies worden ervaren.
In mijn presentie leg ik uit hoe chronische ziekte het seksuele zelfbeeld van patienten kan aantasten en wat wij als hulpverleners kunnen doen om onze patienten hiermee te helpen.
Iedere mens is een seksueel wezen, ook als je een chronische ziekte hebt. Ook met een chronische ziekte kun je seksueel zijn. Ik laat manieren zien waarop patienten zichzelf weer als seksueel wezen kunnen ervaren. Daarme kunnen ze hun seksualiteit terugwinnen wat een belangrijke positieve effect heeft op hun levenskwaliteit, hun gezondheid en hun partnerrelatie.
Ik ben sekstherapeut en traumaseksuoloog in opleiding. Ik geloof dat ieder mens een gelukkig en bevredigend seksleven verdient.
Seks is zo veel meer dan stimulatie tot orgasme. Seks is een alomvattende ervaring van lichaam, geest, hart en ziel. Onze seksuele keuzes spiegelen de diepste overtuigingen die wij hebben over onszelf en de wereld. Seks maakt ons kwetsbaar. Tijdens de seks onthullen wij ons ware naakte ik.
Seks staat al meer dan 15 jaar centraal in mijn leven. Eerst door mijn eigen seksuele verkenning, universitaire opleiding in genderstudies en het beoefenen van tantra. Later gebruikte ik mijn wetenschappelijke achtergrond om seks te begrijpen op het niveau van de hersenen, het zenuwstelsel en de hormonen.
In 2019 ben ik gestart met mijn praktijk voor sekstherapie. In 2023 zal ik mijn certificaat Traumaseksuoloog behalen. Daarna zal ik mijn praktijk volledig richten op het begeleiden van slachtoffers van seksueel geweld.