arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Plenaire sprekers

Connie Rijlaarsdam, verpleegkundig specialist, programma manager Nu niet zwanger

‘Nu niet zwanger’ – Over successen en valkuilen
Vanuit de gedachte: “Als je niet start, kun je niet beginnen” combineert Connie Rijlaarsdam lef en gezond verstand. Als verpleegkundig specialist jarenlang ervaring binnen de openbare geestelijke gezondheidszorg, met name de sociaal medische zorg. Is grondlegger en onderzoeker van het programma Nu Niet Zwanger. Met dit programma kunnen mensen in moeilijke psychosociale en kwetsbare omstandigheden een bewuste keus over hun kinderwens maken zodat zij niet meer onbedoeld zwanger worden. Vanwege de positieve resultaten wordt het programma landelijk uitgerold en is het opgenomen in het programma Kansrijke Start. Vanwege Nu Niet Zwanger ontving ze verschillende prijzen waaronder de Els Borstprijs.

Connie Rijlaarsdam spreekt tijdens de opening van het 12e Jaarcongres op donderdag 1 oktober.

Connie rijlaarsdam zwart wit

Richard van Hooijdonk, trendwatcher en futurist

Zorg in 2030 – Uitdagingen en nieuwe ontwikkelingen
De toekomst van de zorg is interessant voor iedereen die van het leven houdt. De technologische ontwikkelingen binnen de zorg zijn misschien wel de meest vooruitstrevende. Telemedicine. Wearables. Implants die de gevolgen van epilepsie en alzheimer laten verdwijnen en bioprinters die organen kunnen uitprinten. De elektronische pil die weet hoe het met je gaat en persoonlijke medicijnen uit een 3D printer. Klaar terwijl je wacht. Of wat dacht je van DNA manipulatie, zorgrobots en robots die met uiterste precisie kunnen opereren. De toekomst van de zorg is zo interessant, dat je ‘m niet wil missen.

Richard van Hooijdonk spreekt tijdens de afsluiting van de eerste dag van het 12e Jaarcongres op donderdag 1 oktober.

richard van Hooijdonck zwart wit

Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie, serious gaming, simulation en applied mobile healthcare, Faculteit der Geneeskunde, AMC-UvA

‘Game-Changers’ in de chirurgie
In deze tijd is het als zorgprofessional belangrijk om je te verdiepen in moderne technologie. Serious games zijn door computertechnologie ondersteunde applicaties in spelvorm waarbij het meer gaat om kennisoverdracht dan om vermaak, maar waarbij de kracht van vermaak gebruikt wordt om kennis over te dragen. De principes van ‘gamificatie’, oftewel spelstrategie, worden in de zorg nog onderbenut. Dit, terwijl zij van belangrijke meerwaarde kunnen zijn om informatie over te dragen. Bij het opleiden van zorgprofessionals, maar ook om patiënten in hun zorgpad te ondersteunen. Hoogleraar Marlies Schijven, chirurg en hoogleraar Simulatie, Serious gaming en Applied Mobile healthcare onderzoekt hoe games in de zorg van waarde zijn. Oftewel:  Game on!

Marlies Schijven spreekt tijdens de opening op de tweede dag van het 12e Jaarcongres V&VN VS op vrijdag 2 oktober.

Marlies Schijven zwart wit

Victor Mids - MINDF*CK, illusionist en arts (niet praktiserend)

Illusie of niet? – Niets is wat het lijkt!
Neuromagic is een combinatie van illusionisme, psychologie, geneeskunde en vingervlugheid. De klassieke vorm van goochelen achter zich latend, demonstreert Victor de inzichten die schuil gaan achter zijn unieke illusies en (interactieve) neuropsychologische experimenten. Want hoe makkelijk bent u af te leiden? Hoe werkt ons geheugen? En bestaat er eigenlijk wel een vrije wil? Ervaar zelf hoe eenvoudig uw eigen hersenen en zintuigen voor de gek zijn te houden, én wat u daar als individu of organisatie van kunt leren.

Victor Mids spreekt tijdens de afsluiting van de  tweede dag van het 12e Jaarcongres V&VN VS op vrijdag 2 oktober.

Victor Mids zwart wit