arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Plenaire sprekers

Learning by excellence / Mariska Zwartsenburg, SEH-arts KNMG, OLVG, Amsterdam

Complicatiebesprekingen, VIMS, Calamiteitenanalyses: wat niet goed gaat in de zorg hebben we scherp in het vizier. Het is zelfs de belangrijkste pijler van kwaliteitsverbetering. Wat wél goed gaat lijkt uit het zicht verdwenen. SEH-arts KNMG Mariska Zwartsenburg startte met Learning from Excellence in OLVG. Van baliemedewerker tot stafarts en van beveiliger tot leerling-verpleegkundige: alle teamleden kunnen een melding maken als ze een collega iets opvallend goed zien doen. Het doel? Leren van wat goed gaat in de zorg.

Kan zo’n positieve benadering kwaliteit, veiligheid of zelfs de moraal van de onder druk staande medewerkers in de zorg verbeteren?

Mariska Zwartsenburg website

Inspireren / André Kuipers, astronaut, spreker en ambassadeur

Van arts naar astronaut

André Kuipers (1958) is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie was op dat moment de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: elf dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens de PromISSe missie in 2011/2012

Na jaren van training in Houston, Moskou, Keulen, Montreal en Tokio werd André, samen met een Russische en Amerikaanse collega, op 21 december 2011 gelanceerd met een Russische Sojoez-raket. Twee dagen later arriveerde hij in het internationale ruimtestation ISS om daar een half jaar te wonen en te werken. Aan boord was hij naast arts en wetenschapper ook boordingenieur, docent, klusjesman en schoonmaker. Op 1 juli 2012 keerde André terug en landde met zijn ruimtecapsule in de steppe van Kazachstan.

kuipers-introbeeld

Leiderschap / Niek van den Adel, LANG ZAL ZE LAESIE

Voor jou klinkt het misschien gek: elk jaar je dwarslaesie vieren. Voor mij niet. Als (keynote) spreker vertel ik op (inter)nationale podia ronduit over mijn bewogen leven. Het was zeker niet altijd leuk, maar zonder diepe dalen geen grote hoogten, toch? Ik ben een simpele horecajongen, die besloot dat hij consultant wilde worden. Groot huis, groot salaris, grote auto en een motor. Je raad het al. In 2010 ga ik onderuit en loop ik een hoge dwarslaesie op met een pijnlijk extraatje; een syringomyelie.  Toch bracht het niet alleen maar pijn.

Ik werd verliefd op mijn ergotherapeute. Zij ook op mij. Na drie maanden woonden we samen, een jaar later waren we getrouwd, vervolgens kwam er eerst een tweeling en daarna nog een derde dochter. Die dwarslaesie heeft me nogal wat opgeleverd. Dan realiseer ik mij dat ik een vak heb gekozen waarbij ik de hele dag met mensen werk, maar in al mijn opleiding nooit echt iets over de mens heb geleerd. Dit besluit ik in te halen. Ik verdiep mij in NLP, psychologie, bezoek elke goeroe en alles wat maar met persoonlijk ontwikkeling te maken heeft. Eindelijk snap ik wat ik hier kom doen.

Mensen mee terug nemen naar de essentie van een gelukkig leven.

Niek van adel website

Tucht & klachten / Martin Appelo, Zelfstandig GZ-Psycholoog en cognitief gedragstherapeut

Martin Appelo geeft lezingen en workshops op basis van jarenlange praktische en wetenschappelijke ervaring met ernstig psychisch lijden en met interactieproblemen tussen mensen, binnen teams en in organisaties. Hij denkt ‘out of the box’ en zet zijn publiek en opdrachtgevers vaak op een ander been. Complexe situaties worden teruggebracht tot eenvoudige feiten en wetmatigheden waarvoor vaak verrassend eenvoudige oplossingen zijn.

Martin appel website