Inleiding:
Door meer kennis over diversiteit en inclusie in de zorg kan de kwaliteit, effectiviteit, toegankelijkheid en cliëntgerichtheid worden vergroot.
Met een cultuur van openheid en acceptatie kunnen we kwetsbare groepen beter ondersteunen en betere zorguitkomsten bereiken.
En daarmee maken we IMPACT!
Opzet:
Peragaseni Sellappah (VS GGZ) presenteerde tijdens het 16e VS-jaarcongres de workshop “Durf te praten!”, waarbij de thema’s Diversiteit, Inclusiviteit, Racisme en Discriminatie centraal stonden.
De presentatie “gelijke zorg = ongelijke behandeling” is een vervolg op “Durf te praten!”, maar ook zonder die voorkennis ben je van harte welkom om aan te schuiven!
In 2024 werd er vanuit de V&VN een werkgroep Diversiteit & Inclusie (D&I) opgericht en startte een opleiding tot Ambassadeur D&I.
Verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten werken hierin samen om meer inzicht te krijgen en te verspreiden over diversiteit en inclusie.
Inhoud:
De essentie van D&I is kort samengevat in de quote: “Diversiteit is uitgenodigd worden op het feestje. Inclusie is gevraagd worden om te dansen”.
Er zijn veel verschillende diversiteitsfactoren die uiteindelijk invloed kunnen hebben op de gezondheid en het welbevinden van mensen.
In deze presentatie worden twaalf factoren benoemd:
1. Taal & geletterdheid
2. Seksuele oriëntatie
3. Gender & sekse
4. Leeftijd
5. Uiterlijke kenmerken
6. Sociaal-culturele achtergrond
7. Gezondheid
8. Religie & levensbeschouwing
9. Financiële situatie
10. Educatie
11. (Arbeids)participatie
12. Sociale status
Deze elementen zorgen er niet alleen voor dat we van elkaar verschillen, maar hebben ook tot gevolg dat er weer andere verschillen ontstaan. Een voorbeeld: als je niet (volledig) kunt werken heeft dit invloed op je financiële situatie. Als je daardoor in een achterstandswijk terecht komt, heb je een kleinere kans op een groene omgeving en meer kans op luchtverontreiniging. Door je slechtere woonsituatie gaan je lichamelijke en geestelijke gezondheidstoestand achteruit.
We gebruiken het zogenaamde ‘diversiteitsvlechtwerk’ als theoretisch kader om te laten zien hoe factoren kunnen samenhangen, maar geven ook praktische tips over hoe de deelnemers op specifieke thema’s inclusiever kunnen werken, bijvoorbeeld om de zorgdrempel voor LHBTIQ+ personen te verlagen.
Eén aspect dat in deze presentatie de meeste aandacht zal krijgen is dat van gezondheid. Door gezondheidsverschillen leven bepaalde groepen mensen decennia langer in verminderde gezondheid en gaan sommigen zelfs jaren eerder dood dan anderen. Als we meer gelijkheid willen, moeten we ongelijker behandelen. Klinkt dat paradoxaal? Kom dan luisteren naar onze presentatie!