Inleiding
Binnen Nederland zijn er in de afgelopen jaren veel samenwerkingsverbanden ontstaan tussen ziekenhuizen, met zelfstandige behandelcentra, tussen 1e en 2e lijn, tussen zorgverleners onderling. Mits het concurrentiebeding in het gevaar komt zal een bijdrage kunnen worden geleverd aan doelmatige inzet van zorg en nieuwe behandelmethoden (Samenwerken in de ziekenhuiszorg | ACM.nl). Voordelen worden mogelijk sneller bereikt op gebied van kwaliteit (waarde gedreven zorg), doelmatigheid (inkoop, personele inzet) en innovatie (AI, verdeling dure specialistische zorg) wat ten goede komt van de te leveren zorg.
Binnen Santeon werken (al vanaf 2010) 7 ziekenhuizen samen juist om precies de bovengenoemde redenen. (Ziekenhuizen – Santeon).
Binnen deze ziekenhuizen kijken professionals bij elkaar in de keuken. Dit wordt veelal geïnitieerd vanuit m.n. waarde gedreven verbeterprojecten, bv binnen de reumatologie, nierschade, CVA zorg, geriatrische zorg, etc. Ook is er een gezamenlijk verpleegkundig Stafbestuur, naast het medisch Stafbestuur. De verpleegkundig specialisten en physician assistants hebben sinds een aantal jaren een netwerk opgericht, wat steeds meer vaste grond begint te krijgen.
Netwerk VSPA Santeon
In aanvang zijn er bijeenkomsten ter inventarisatie geweest, waarna het initiatief weer wat naar de achtergrond verdween, maar mede dankzij de V&VN VS leergang strategie en positionering (Leergang Strategie & Positionering | V&VN VS (venvnvs.nl)) werd de noodzakelijke samenwerking ook op VSPA niveau weer opgepakt. Er zijn in de 7 ziekenhuizen ruim 500 (524, peilmoment einde 2023) VS en PA werkzaam, op diverse werkvelden.
We komen als Santeon netwerk VSPA 4 x per jaar online bij elkaar, hebben een link naar de eigen vakgroep voor VSPA of het VSB. Daarnaast publiceert het netwerk met regelmaat een nieuwsbrief welke binnen de ziekenhuizen wordt verspreid onder de diverse gremia. Ook organiseert bij toerbeurt jaarlijks 1 van de ziekenhuizen een scholing, een thema- en fysieke bijeenkomst voor VSPA van de Santeon huizen.
Bijdrage voor de praktijk
Binnen alle ziekenhuizen is de positie van de VS en PA onderwerp van gesprek, wat betreft functie-inhoud, functie-indeling, functiewaardering en het opzetten van relevante overlegstructuren. Binnen de samenwerking van het netwerk VSPA gaat het om het delen van ervaringen, gezamenlijk beslechten van barrières en bouwen aan zorg. We zijn bijzondere professionals verdeeld over veel verschillende werkvelden.
Wil je weten hoe je door samenwerking jouw unique sellingspoint kunt inzetten kom dan naar onze sessie.
De kracht van samenwerken (delen, leren en verbeteren) en de mogelijkheden (zorgverbetering, positionering en taakherschikking) vanuit het perspectief van het netwerk VSPA binnen de Santeon ziekenhuizen.
Na de sessie ben je op de hoogte van de kracht van samenwerken en de mogelijkheden, het perspectief wat daaruit voortkomt.
Samenwerking
- als middel om de zorgprofessional beter neer te zetten als behandelaar binnen het totale zorgproces (verpleegkundig en medisch).
- als middel voor kennisbevordering, profilering bij verbetertrajecten en participatie in wetenschappelijk onderzoek.
- als middel voor kwaliteitsverbetering, continuïteit en optimaliseren van taakherschikking
- x 7 (santeonzkh) is niet te missen.