Piet Leroy

Over…

Piet Leroy (Deinze (België), 1969), MD, PhD, MSc is kinder-intensivist, medisch onderwijskundige en oprichter en medisch coördinator van het PROSA-team in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). Het PROSA-team is een gespecialiseerd interdisciplinair zorgteam dat kinderen helpt om medische procedures vol vertrouwen te kunnen ondergaan. Daarnaast is hij nauw betrokken bij de uitvoering en organisatie van het onderwijs voor studenten geneeskunde aan de UM. In 2012 promoveerde hij cum laude op een proefschrift over procedurele sedatie bij kinderen. Voor dit proefschrift kreeg hij in 2013 de Catharina Pijls prijs. Sinds 2014 is hij bestuurslid van de International Committee for the Advancement of Procedural Sedation (www.proceduralsedation.org).

In 2017 behaalde hij een master degree in de medische onderwijskunde (MHPE) en op 1 mei
2023 werd hij benoemd tot hoogleraar in de procedurele comfort zorg, sedatie en analgesie bij kinderen (PROSA-leerstoel) bij de School of Health Professions Education (Faculty of Health, Life Sciences and Medicine) aan de universiteit Maastricht.

In 2019 richtte hij het PROSA-kenniscentrum (www.PROSAnetwork.com) op, een interdisciplinair opleidingsinstituut dat zorgteams de basiskennis en -vaardigheden leert om trauma-vrije zorg aan kinderen te kunnen bieden. Momenteel is hij er wetenschappelijk en onderwijskundig directeur. Tevens is hij directeur van het PROSA-congres (www.PROSAconference.com), een tweejaarlijks internationaal congres in Maastricht over pijn- en angstvrije medische zorg voor kinderen.

Piet Leroy is editor bij de European Journal of Pediatrics. In augustus 2023 kreeg hij van de Amerikaanse Society of pediatric Sedation de Blike/Cravero International Pediatric Sedation Advocacy Award. Zijn wetenschappelijk werk wordt financieel ondersteund door de Charlie Braveheart Foundation (www.charliebraveheart.com).

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/piet-leroy-69b6b518/

Presentatie

Trauma-vrije zorg voor kinderen: van dromen naar doen!

Kinderen zijn zeer kwetsbaar voor de pijn en angst die ze ervaren tijdens medische verrichtingen. Indien door hun verzet de verrichting dreigt te mislukken, leidt dit snel tot het gebruik van dwang. Hoewel de gevolgen van procedureel leed groot zijn, blijft het wijdverspreid in de zorg voor kinderen. In deze lezing gaan we eerst in op de complexiteit van de uitdaging om medische zorg trauma-vrij te maken. Antwoorden vinden we in de wijze waarop zorg is georganiseerd, in de complexiteit van een medische verrichting bij een kind en in hoe zorgverleners zijn opgeleid om die uit te voeren. We ontdekken verder hoe het bewerkstelligen van procedureel comfort, als oplossing voor procedureel leed, een onzekere activiteit is die niet in protocollen is te vangen. Ze vraagt daarentegen om een continue leerdialoog tussen alle betrokkenen die altijd begint met een zorgzame ontmoeting. Procedureel comfort is bijgevolg een beroepstaak die steunt op relationele competenties. Tenslotte reflecteren we over de centrale rol die verpleegkundige specialisten en zorgverleners aan het bed kunnen spelen bij het realiseren van consistente trauma-vrije zorg.

  • Plenair: Piet Leroy

    Trauma-vrije zorg voor kinderen: van dromen naar doen!

    Datum: 10 okt 2024Tijd: 10:40 - 11:10 CET
    Kinderen zijn zeer kwetsbaar voor de pijn en angst die ze ervaren tijdens medische verrichtingen. Indien door hun verzet de verrichting dreigt te mislukken, leidt...